Můžete ji mít doma, kdykoli na ni dostanete chuť. Je to jednoduché. Stále větší oblibu získává moka konvička. Italský vynález. Pan Alfonso Bialetti ji poprvé představil už v roce 1933. Je ideální pro příprava té pravé italské kávy. Bez potřeby kupovat drahý kávovar.
Dnes už přes 90% italských domácností ji má doma. Setkáte se s ní i vy, pokud pojedete na dovolenou k moři do Itálie a pronajmete si některý z námi nabízených apartmánů. V většině z nich ji naleznete mezi kuchyňským nádobím.
Stačí málo. Základ je vybrat dobrou kávu. Nejlepší výsledek dosáhnete, pokud si ji sami namelete. Má nezaměnitelnou chuť a vůni. Jakou by měla mít hrubost? O trošku hrubší než na espresso z kávovaru.
Máte už moka konvičku a nevíte, jak správně na to? Stačí pár kroků:
- Začněte nalitím vody do spodního dílu konvičky. Doporučuje se, aby voda měla pokojovou teplotu. Nalijte ji po úroveň pojistného ventilu konvičky, spíše na dolní hranu ventilu.
- Vložte do spodní části kovový filtr. Ten naplňte namletou kávou. Doporučujeme nešetřit. Kávu nestlačujte a dejte ji do filtru tolik, aby vytvořila trošku čepici.
- Otřete okraj konvičky s filtrem, aby na okraji nezůstala na okraji filtru. Bránilo by to pevnému utažení těsnění.
- Sešroubujte oba díly konvičky a pevně utáhněte, aby nedošlo k případnému unikání vařící vody (kávu byste pak měli i tam, kde jste nechtěli)
- Postavte sestavenou konvičku na vařič a čekejte. Nejlepší je nechat odklopené víčko konvičky a zaklopit ho teprve pak, až začne káva kypět.
- Po několik minutách začne káva překapávat. Přiklopíte víčko, utáhněte oheň a poslouchejte. Sami časem zjistíte podle změny syčení, kdy nastal ten správný čas a dostatek kávy je hotov.
- Po odstavení konvičky z vařiče odklopte víčko a kávu zamíchejte. A je hotovo

Nyní si i u nás můžete moka konvičku snadno opatřit. Nabízí ji spousta obchodů v nejrůznějších velikostech. Tak neváhejte a pořiďte si každodenní vzpomínku na dovolenou u moře v Itálii.