Pravá italská káva z dovolené u moře v Itálii

Můžete ji mít doma, kdykoli na ni dostanete chuť. Je to jednoduché. Stále větší oblibu získává moka konvička. Italský vynález. Pan Alfonso Bialetti ji poprvé představil už v roce 1933. Je ideální pro příprava té pravé italské kávy. Bez potřeby kupovat drahý kávovar.

Dnes už přes 90% italských domácností ji má doma. Setkáte se s ní i vy, pokud pojedete na dovolenou k moři do Itálie a pronajmete si některý z námi nabízených apartmánů. V většině z nich ji naleznete mezi kuchyňským nádobím.

Stačí málo. Základ je vybrat dobrou kávu. Nejlepší výsledek dosáhnete, pokud si ji sami namelete. Má nezaměnitelnou chuť a vůni. Jakou by měla mít hrubost? O trošku hrubší než na espresso z kávovaru.

Máte už moka konvičku a nevíte, jak správně na to? Stačí pár kroků:

  1. Začněte nalitím vody do spodního dílu konvičky. Doporučuje se, aby voda měla pokojovou teplotu. Nalijte ji po úroveň pojistného ventilu konvičky, spíše na dolní hranu ventilu.
  2. Vložte do spodní části kovový filtr. Ten naplňte namletou kávou. Doporučujeme nešetřit. Kávu nestlačujte a dejte ji do filtru tolik, aby vytvořila trošku čepici.
  3. Otřete okraj konvičky s filtrem, aby na okraji nezůstala na okraji filtru. Bránilo by to pevnému utažení těsnění.
  4. Sešroubujte oba díly konvičky a pevně utáhněte, aby nedošlo k případnému unikání vařící vody (kávu byste pak měli i tam, kde jste nechtěli)
  5. Postavte sestavenou konvičku na vařič a čekejte. Nejlepší je nechat odklopené víčko konvičky a zaklopit ho teprve pak, až začne káva kypět.
  6. Po několik minutách začne káva překapávat. Přiklopíte víčko, utáhněte oheň a poslouchejte. Sami časem zjistíte podle změny syčení, kdy nastal ten správný čas a dostatek kávy je hotov.
  7. Po odstavení konvičky z vařiče odklopte víčko a kávu zamíchejte. A je hotovo😊

Nyní si i u nás můžete moka konvičku snadno opatřit. Nabízí ji spousta obchodů v nejrůznějších velikostech. Tak neváhejte a pořiďte si každodenní vzpomínku na dovolenou u moře v Itálii.